Avlsdata fra føllfestivalen 2007 og 2009

Publisert 18. februar 2010

8

Fordeling av karakterer dressur- og sprangbetonte føll - føllfestivalen 2007 og 2009.

JJ Horses & Bråten Gård inviterer for 3. gang til Føllfestival den 19/8-2010. Opplegget blir som tidligere, med avkomsklasser for de ulike hingstene. Intensjonen med Føllfestivalen har vært og er å stimulere til en faglig og markedsmessig innovasjon innen næringen.

På bakgrunn av Føllfestival i 2007 og 2009, har veterinær Unn Reierstad / RR Reierstad Ridehest i samarbeid med veterinær Ole Jørgen  Jørgentvedt / JJ Horses gjennomført et forskningsstudium. Unn Reierstad har forestått statistikk og Ole Jørgen Jørgentvedt har bidratt som uvurderlig faglig diskusjonspartner samt bidratt med tekstlige innspill.

Prosjektet er 2-delt , der første del publiseres idag , og neste del/fullstendig artikkel i løpet av våren:

 1. Hovedhensikten med studiet har vært å vurdere anvendte  forsøksdesign / målesystemer / målemetoder benyttet ved bedømmelse av føllene (Del I). Forfatterne har fremsatt noen hypoteser av interesse, bl.a. med tanke på forvaltning av sprang- og dressuravl innen samme populasjon, som man så ved hjelp av statistisk metodikk har søkt å bekrefte/avkrefte.
 2. Lurer du på hvordan hingstene avler? Det er også en intensjon å etablere metodikk for å kunne foreta en konkret avkomsvurdering av den enkelte hingst, noe hingstestasjonene tar mål av seg å levere hoppeeierne (Del II). Antallet viste avkom per hingst for dataene fra 2007 og 2009 varierer fra 1-20 avkom. I forhold til dette punktet, vil  det for sikre beregninger kreves et enda større føllmateriale enn hva tilfellet er innenfor dette prosjektet sålangt, og arbeidet vil være kontinuerlig.

Forskningsartikkelen gir et beskrivende (deskriptivt) bilde av benyttet materiale og metodikk. Innen Norsk  Ridehestavl er dette forskningsprosjektet å betrakte som historisk, og utgjør et viktig banebrytende arbeid i den videre utvikling av avlsarbeidet i Norge. For fullstendig prosjektbeskrivelse og  fullstendige resultater, må forskningsoppgaven leses i sin helhet. Stoffet er forholdsvis omfattende og litt tungt tilgjengelig, men under  forutsetning av at man legger litt tid og energi i det, kan det forhåpentligvis gi noe innsikt og forståelse. Vi anbefaler alle avlsinterreserte å fordype seg grundig i artikkelen !

Ved at resultatene fra Festivalen i tillegg kan benyttes til konkret avlsfremmende forskning og kontinuerlig avlsarbeid til nytte for fellesskapet, oppfordres det med enda større tyngde til deltagelse. En stor takk til alle som har gjort dette mulig. Med dette ønskes alle velkommen til Føllfestivalen 2010 i år igjen!

Artikkelen finnes her:

For spørsmål eller kommentar til forskningsoppgaven: ta gjerne kontakt med Unn : 95755692 eller Ole Jørgen : 91867591.

God fornøyelse !!

JJ Horses Føll (foto: Hilde Haugsrud / www.norwegianwarmblood.com)

Les pressedekning hos:

8 kommentarer til “Avlsdata fra føllfestivalen 2007 og 2009”

 1. Pga tekniske problemer fungerte ikke lenkene i saken. Vi beklager. Dette er nå fikset.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Unghestprosjekt & Nyheter til DV-avlere i Norge | RR Reierstad Ridehest - 5. mars 2010

  [...] Avlsdata fra føllfestivalen 2007 og 2009 (18. februar 2010) [...]

 2. Føllfestivalen 2010 dekkes av Tidningen Ridsport/Sverige! | RR Reierstad Ridehest - 15. april 2010

  [...] RR REIERSTAD RIDEHEST er en av sponsorene bak arrangementet. Les om forskningsresultater på bedømmelsesresultatene fra FØLLFESTIVALEN 2007 og 2009 her. [...]

 3. UNGHESTTILBUD  | Avlsinspirasjon.no - 6. juni 2010

  [...]  Se prosjektet ”Avlsdata fra føllfestivalen”  [...]

 4. Også svenske ” Equipage” dekker Føllfestivalen  | RR Reierstad Ridehest - 20. juni 2010

  [...] RR REIERSTAD RIDEHEST er en av sponsorene bak arrangementet. Les om forskningsresultater på bedømmelsesresultatene fra FØLLFESTIVALEN 2007 og 2009 her. [...]

 5. Dansk føllchampionat etter norsk mal? | RR Reierstad Ridehest - 10. august 2010

  [...] Avlsdata fra føllfestivalen 2007 og 2009 (18.februar 2010) [...]

 6. Dansk Varmblod godkjenner Happy Irco og Tobajo Picez – også til Springhestprogrammet | Johnsten.no - 26. februar 2011

  [...] Irco Skywalker (NWB) h f.2009 u. Roshana M (KWPN e. Jimtown/Concorde). Bedømmelse som sprangbetonet føll FØLLFESTIVALEN 2009 med karakterene 9 (type), 8 (hode-hals-kropp), 7 (bein), 7 (skritt), 6 (trav), 8 (galopp), helhet [...]

 7. Dansk Varmblod godkjenner Happy Irco og Tobajo Picez – også til Springhestprogrammet | RR Reierstad Ridehest - 26. februar 2011

  [...] Irco Skywalker (NWB) h f.2009 u. Roshana M (KWPN e. Jimtown/Concorde). Bedømmelse som sprangbetonet føll FØLLFESTIVALEN 2009 med karakterene 9 (type), 8 (hode-hals-kropp), 7 (bein), 7 (skritt), 6 (trav), 8 (galopp), helhet [...]

Legg igjen en kommentar