HESTER

Prestasjonsblod

Basisen i vårt avlsmateriale er Royal Z II fra Zangersheide – samme kombinasjon som verdens beste spranghest, Ratina Z, og svenske Robin Z, med den tyske hannoveraner G-linjen (Grande), samt Atlantic / Dominikaner III / Friesland / Friesenkoenig i bunn. Forøvrig finnes mer enn halvparten av århundrets hingster i Tyskland igjen i vårt avlsmateriale, samt mange flere kjente størrelser. Vårt avlsmateriale har sprangindeks over gjennomsnittet for den danske – og norske – ridehestpopulasjonenen og er tatt opp i det svenske eliteavlsprogrammet «Hopphästklubben» og i det danske Springhestprogrammet.

 

Sprangformel fra Zangersheide

Almé Z

Almé Z

Almé Z – en av Tysklands 23 «Århundrets hingster»

Almé Z (e. Ibrahim SF) og Ramiro Z har vært en av hovedingrediensene i avlsarbeidet til stutteri Zangersheide. Med Almé Z og Ramiro i stamtavlen kan nevnes Rebel I Z, Coronados morfar, og helbror til Ratina Z, verdens beste spranghest i 1990-årene. Coronado Son med doblet Rebel Z, og Coronado WW er en annen sønn. Rebel Z har en hannoveransk sprangindeks på 151 i 2006. Rabondi Z (/Rebel Z) ble under Jan Auen Hafskjold nr. 4 i Oslo Horse Show Championship (CSI-W) i 2000 og har vunnet uttallige klasser hvorav 50 GP.

Den internasjonale spranghesten Cor d’Alme Z, som vant flere internasjonale sprangklasser under Geir Gulliksen, er en relativt sjelden kombinasjonen av Cor de la Bryére, Ramiro Z og Almé Z, som vi også finner igjen i Quintender. Den tyskfødte, norskkårede avlshingsten Accent (Stutteri Soma) var av samme kombinasjon. Både i løshopping og under rytter viste Accent overbevisende egenskaper som spranghest. Også de to helbrødrene Royal Z I og Royal Z II, er etter Ramiro Z med Almé Z som morfar.

En av nåtidens mest kjente spranghester er Baloubet du Rouet (e. Galoubet A SF), verdensmester fra Roma og verdenscupvinner tre år på rad (1998, 1999 og 2000) med den brasilianske rytteren Rodrigo Pessoa.

En av nåtidens mest kjente spranghester er Baloubet du Rouet (e. Galoubet A SF), verdensmester fra Roma og verdenscupvinner tre år på rad (1998, 1999 og 2000) med den brasilianske rytteren Rodrigo Pessoa.

Almé Z var bl.a. på det hollandske landslaget under Johan Heinz internasjonal vinner i Grand Prix-klasser. Han har gitt mer enn 50 godkjente hingster og er bl.a. far til verdensmesteren Galoubet (Frankrike), World Cup-vinneren I Love You (USA), Jen Dór (Italia) og den franske avlshingst Jalisco B, far til bl.a. Quito de Baussy og Quidam de Revel.

Quidam de Revel har ligget som nr. 1 på verdensrankingen for avlshingster både i 2002/03 og 2003/04, og ligger stadig blant topp 5, bl.a. med den aktuelle sønnen Nababe de Reve, igjen far til bl.a Kasmir van Shuttershof  og farfar til Rock du Val Tibermont, ridd av Christian Anfinnsen Øien. Quidam de Revel er også far til størrelser som Quinar i Holstein og Quite Easy som stod på Flyinge. Aleksandra Ledermann ble den første kvinnelige europamesteren i sprang i 1999 med Rochet Rogue M (e. Jalisco B SF). De tok også bronse i OL i Atlanta. Alme Z er dessuten far til den fremragende norske og nederlandske avlshingsten Animo, som ble ridd av Morten Aasen i OL i Barcelona og som har fått tildelt utmerkelsen KEUR for sine gode avkom, og stamfar til bl.a. avlshingstene Andiamo Z og Leonardo.

Moren ALESKA Z er mor til 5 kårede hingster, Royal Z I og II (e. Ramiro Z), OL-hesten Cordalmé Z (e. Cor de la Bryére) ridd av Gilbert Böckmann igjen far til OL-hesten Calwaro (2000 og 2004), Lambada (e. Livresco) samt Landrover (e. Landadel), og har selv med suksess deltatt i konkurranser. Royal Z II’s søster Rolanda (e. Rolando) gikk under Gilbert Böckmann internasjonal S-springning. Mormoren Landdorne Z også suksessfull internasjonal spranghest.

 

Ramiro Z

Ramiro Z

Ramiro Z

Sønnesønn av den skimlete angloaraberen Ramzes X, som ble brukt i privat avl i Holstein i 40- og 50-årene, også en av Tysklands 23 «Århundrets hingster», og en av de store hingstelinjene som stadig har sterk innflytelse og nyter stor respekt, både i norsk og utenlandsk avl. Moren Valine gikk under navnet Coralle Z internasjonal sprang under Lutz Gøssing.

Ramiro Z ble født i Westfalen hos Baron Clemens von Nagel, som kjøpte en drektig hoppe av en avler i Holstein. Han vant i 1968 sin materialprøve på Westercelle. Hingsten ble importert til Nederland på samme tidspunkt som sin far, den skimlete Raimond, på slutten av 70-tallet. Siden har Ramiro Z virket i Holsteiner-, Westfaler- og Hannoveraneravlen i Tyskland, Nederland og Belgia.

Han vant under Fritz Ligges tallrike S-springninger. Han er far til fremragende prestasjonshester bl.a. Ramzes (Olympiske Leker 1984), Fatinaza, Ramiros Girl (Fritz Ligges), Robin Z II og den svenske topphingst Robin Z I på Flyinge, som regnes for å være en av de hingster som har ført svensk avl frem, den har ligget blant de 30 beste på verdensrankingen i sprang fra 2000-2004, som nr. 28 i 00/01 til nr. 11 i 03/04.

I løpet av de 27 årene han virket i avlen, oppnådde han å bli en av de mest populære hingstene i europeisk ridehestavl, med over 50 kårede sønner og rangert som nr. 2 på verdensrankingen for avlshingster i 10 årsperioden 1992-2001, og lå fortsatt som nr. 8 i 2003/2004.

I juli 1995 døde Ramiro i boksen sin på det nederlandske stutteriet. Da var han 30 år gammel. Blant dagens aktuelle hingster i Tyskland kan nevnes Rabino, Don Bosco og Contender som begge har morfar Ramiro.

I Danmark betraktes Ramiro Z-sønnen Raimondo (elitehingst med fortjenestemedalje i gull) som en milepæl i avlsarbeidet. Raimondo begynte med å vinne materialprøven og fortsatte med å vinne på sprangbanene. Siden er han blitt far til mange gode avlshester, ikke minst en rekke gode spranghester og glimrende avlshopper.

En kjent Raimondo-sønn i Norge er vallaken Ragant, som Marit Delebekk tre ganger ble Norgesmester med i dressur. Ragant ble siden solgt til Tyskland. Av de syv kårede sønnene etter Raimondo er gullmedaljehingsten Racot den som har markert seg sterkest. Racot er far til Lillemarkens Arkibal, Attentat og Rambo. Sistnevnte er Grand Prix-hest i dressur og selv far til kårede sønner og en gullmedaljehoppe. Rambo kan dessuten skryte av å ha det beste materialprøveresultatet noensinne. Sønnen Robin er far til Thorsø’s Ravel, som også har samme morlinje som vår stamhoppe (18,75% slektskap), ble beste føll i Norge i 1998 og kåret i Herning 2001. Andre Rambo-avkom som har utmerket seg er topphingstene Ram-A-Jean og Vemmetofte Rainman, sølvmedaljehingst i Dansk Varmblod og også kåret i Norge. En meget aktuelt Raimondo-avkom i Norge og Danmark er elitehingsten  Crelido, som har Raimondo som morfar.

 

Royal Z II

Royal Z II

Royal Z II

Begge de to hingstene Royal Z I og II har gjort seg bemerket i avlen med meget velhoppende avkom. 43 avkom etter Royal Z II har i 1997 oppnådd plasseringer ved nasjonale og internasjonale stevner. I alt 558 plasseringer og 3633 poeng. Royal Z II er bl.a. far til Castana Enemærke, nr. 1. på Dansk Ride Forbunds rangeringsliste og nr. 8 på WBFSHs rankingliste oktober 2002 – mars 2003, og en av Danmarks allerbeste spranghester, Welten Z Enemærke, bronsevinner ved World breeding Championship, nr. 3 på Dansk Ride forbunds rangeringsliste, importert til Norge og vant NM-gull for unge ryttere i Trondheim i august 2003 under Ingrid Lærdal, E.T. Royal Volo, nr. 117 på WBFSHs rankingliste desember 2005, under Tony Andrè Hansen, Rio Lindebjerg, nr. 5 av 5-års hester sprang i Championatsfinalen på Vilhelmsborg 2005, med 8,0 i teknikk, 9,0 i kapasitet og 8,0 i ridbarhet, under den danske rytter Charlotte Lund.

Radiant Skovgaard (Salant Radiant), vår avlshoppe Rozanta’s helbror og kåret avlshingst samt internasjonal GP sprang og World Cup vinner i St. Petersburg og Helsinki. Attila, Rabell Velten Z, Robben Skovgaard og utrolig mange andre fremragende sprangshester, la oss nevne: Resanto som har tatt flere GP-seire og plasseringer i internasjonale, ridd av Eirik Berentsen, Rembrandt Enemærke, Royal Star. Alle betydelige ridehester på høyt nivå. I 2006 Unicorns Royalisto, uttatt til VM for unghester.

Fra 2002/03 til 2004 har Royal Z II selv klatret opp fra nr. 179 til nr. 57 på verdensrankingen for avlshingster sprang, med 502 poeng. Royal Z II beviser således sin avlsverdi også etter sin død. Royal Z II er elitehingst og tatt opp i det danske Springhestprogrammet, fortsatt med en dansk springindeks på 119 i 2009, og dermed fortsatt blant de 20% beste.

 

2 x Hannoveraner G-linjen & Skanderup Skovgaard

Grandios

Grandios

Grandios

Født 1971 i Tyskland, er etter den legendariske Grande, som er kåret tilen av 23 Århundrets hingster i Tyskland, etter Graf – Goldfisch – Goldammer II – Goldschläger, igjen samme farlinje som en annen av de 23 eminente århundrets hingster, nemlig Gotthard. Grandios ble importert til Danmark av Skanderup Skovgaard på 70-tallet, hvor den sammen med hannoveanerhoppen Amarina (e. Dominikaner III) ble starten på deres stutterivirksomhet. Idag mer enn fem generasjoner med prestasjonshester, som bl.a. vår avlshoppe Rozanta Skovgaard er et resultat av. Flerfoldige avkom av deres linjer er blitt solgt både til Tyskland, USA, Norge, og Øst-Europa. Etter mer enn 35 års avlsvirksomhet opphører stutteriet ved Skanderup Skovgaard av mangel på overtagere, og deres avlsmateriale gjennom mange år føres blant annet videre i Norge. Les portrettet av våre hoppers oppdretter, Bent Neergaard – den visjonære hestemann, i danske Ridehesten Hippologisk i avl & sport nr 12/05, s.102-6 .

Grandios oppnådde i sin tid uttallige toppresultater i avl og sport, som resulterte i at han oppnådde å bli årets hingst både i sprang og dressur i Danmark. Han gav flere kårede hingster og gode avlshopper, deriblant de danske hingstene Zam og Grandis, som begge kan finnes igjen i vår avlshoppe Rozantas morstamme. Dvs. at Rozanta er linjeavlet 2 ganger Grandios, som igjen vil si 4 ganger Duellant og 2 ganger Grande i fjerde ledd.

 

Grande

Grande

Grande

Etter Graf – Goldfisch – Goldammer II – Goldschläger, kåret til en av 23 Århundrets hingster i Tyskland, igjen samme farlinje som en annen av de 23 eminente århundrets hingster, nemlig Gotthard, som ligger bak Stakkato, med sønner som Stalypso, Stakkato Gold.

Tre av Grandes mest signifikante kårede sønner er: Graphit, Gralsritter og Glander. «The vigorous Graphit went on to become a first class sire and produced the esteemed private stallions Gloster, Grannus, Grundstein I and Grundstein II, as well as the Warendorf state stallion General I as his most important sons.» Grannus er en historie for seg selv.

Graphit

Graphit

Grannus 14 år

Grannus 14 år

Gralsritter er far til Grandeur

Gralsritter er far til Grandeur

Han er bl.a. far og farfar til titler som Graf Grannus (hannoveransk sprangindeks 153), Graf Top (mf. Calypso II/Gotthard, hannoveransk sprangindeks 157) – sønn Granturo (mf. Stakkato), Ginsberg (mf Matcho AA), Goodman (mf. Marsilio xx/Adribitus)  igjen morfar til Tailormade Stardust (Stakkato), og er morfar til størrelser som For Pleasure (e. Furioso II, mmf. Gotthard) og Count Grannus (e. Contendro I), alle opptatt i Hannoveraner Springprogrammet, som ble startet opp i 2001/02. En annen kombinasjon av franske Furioso II og G-linjen er Voltaire (mf.Gotthard), med sønner som Olympic Concorde (mf.Marco Polo/lindberg) og Kannan (mf. Nimmerdor / Le Mexico).

Goodman

Goodman er mf til Tailormade Stardust (e.Stakkato)

Graf Top

Graf Top

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

For Pleasure

For Pleasure


 

 

 

 

For Pleasure og Voltaire/Concorde/Kannan

For Pleasure 2 x OL lag-gull, og plassert nr. 4 individuelt i OL Sydney 2000 under Markus Ehning, og også blant de beste under OL i Athen.

Vunnet 1.836.983,- euro, far til 169 sportshester (av 282 registrerte avkom) og 19 kårede sønner pr 2009, årets hingst i Hannover 2000. Hannoveranerspringindeks på 156 i 2006.

Også et produkt av fransk innkrysning i tysk avl. Av tilsvarende kombinasjon er Voltaire med sønner som Olympic Concorde og Kannan.

 
 
 

Graphit er dessuten bl.a. morfar til Pilot , (fmf Duellant), som igjen er blant de 23 århundrets hingster . Videre har bl.a. de kårede hingstene Federweisser  (e. Feiner Graf), Frappant (e. Werter) og Carbid  (e. Calypso II), igjen mmf til Tailormade Stardust (Stakkato/Graf Grannus), i dagens tyske hannoveraneravl alle morfar Graphit.

 

Pilot

Pilot

Pilot

Blant kårede sønner etter Pilot kan nevnes Pablo (mf. Matrox, hannoveransk sprangindeks 118) og Perpignon (mf. Watzmann, hannoveransk sprangindeks 161), Perpignon er igjen far til Provider (mf. Almeo-Alme Z/Argentan) og Perigueux (mf. Stakkato/Akzent II/FuriosoII). Perpignon og Perigueux er begge tatt opp i dagens Hannoveraner Springhestprogram.

Av Grande-blod forøvrig som står i tysk hannoveraneravl i dag, kan bl.a. nevnes Galvano (morfar Lugano II), Gropius, morfar Argus (mmf. Duellant) og Warkant, årets hingst i Hannover 2002 (e. World Cup I, Grande er morfar), og som igjen er morfar til Londonderry (e. Lauries Crusador xx) som var den hingsten som hadde flest uttatte unghingster etter seg under hingstekåringen i Verden, Hannover, 2002. I 2006 en hannoveransk dressurindeks 155. Avlshingsten Brentano II e. Bolero har morfar Grande, White Star e. Wolkenstein II (mmf. Grande), Wendulan (e. Wendekreis) morfar Duellant.

Perpignon

Perpignon

Perigueux

Perigueux

Enda en av de mest suksessfulle spranghingster verden over er Goldfever e. Grosso Z, mf. Galvano-Grande, medlem av Springhestprogrammet. «Belonging to the Hanoverian G-line he is a high class performance horse and was competing all over the globe. Meanwhile 18 years old he is still competing this year under his permanent rider Ludger Beerbaum.» Han er også utnevnt som Årets hingst i Hannover 2010.

Og det finnes mange, mange flere, både hingster, avlshopper og fremragende spranghester etter G-linjen.

Goldfever

Goldfever – Årets hingst i Hannover 2010

I februar 2009 introduserte Dr. Christmann fra Hannoveranerforbundet: «An ongoing project within the Hannoveranerverband is the re-vitalization of the G-line. There has been a significant decrease in the number of breedings to G-line stallions; in 1990 12% of the foals born, in 2007 below 2%! With the onset of the program the numbers were above 2% in 2008. The G-line is important in breeding because it brings attitude, soundness and energy, which equates to very good performance ability. The G-line is also known for beeing late developers, and lack of type can be the reason for the decline in popularity with breeders.»

Fransk islett

Både Holstein, Hannover og Zangersheide har altså suksessfullt krysset inn franskt blod i sin avl. Størrelser som bl.a. Ratina Z, Cordalme Z og For Pleasure er levende bevis på dette. Les mer her.

 

Suksessfull kombinasjon

Med kombinasjonen av franske Alme Z, Ramiro Z og G-linjen slutter vårt avlsmateriale en komplett sirkel. Kombinasjonen av Alme Z /Furioso/ Cor de la Bruyere, G-linjen og Ramiro Z finnes også igjen i mange andre suksessfulle spranghester, ikke bare størrelser som For Pleasure, Goldfever-Grosso Z og Voltaire, men også størrelser som helbrødrene Couleur-Rouge og Couleur-Rubin, Charles Le Rouge, Fløyhoppe i Vechta 2006 Walmeria I, reservefløyhoppe i Rastede 2008 Walmeria II og den norskstasjonerte Oldenburgerpremiehingsten 2008 Tailormade Confidence.